Jollmands Gaard
Afstand: 3.56 Km
Jollmands Gaard er et unikt kulturhistorisk levn. Hvor bindingsværksbygningerne i dag fremstår, som da de blev opført i det 17. århundrede.
Det er en såkaldt kroggård - en særlig byggestil, som kun kendes fra Sydslesvig og Sønderjylland mellem Aabenraa i nord og Dannevirke i syd. Stuehuset er bygget i forlængelse af staldene og svinget af laderne danner en krog. Specielt er ikke blot gårdens udformning, men også at laderne er bygget i 3 tavls bindingsværk, mod de sædvanlige 2 tavls.
Stuehusets gavl har en afblændet døråbning, som har ført ind til den fine stue eller e´piesel, som det hedder på alsisk. Det kan tænkes at den i sin tid har fungeret som en dødedør, da der i gamle dage var skik at klargøre og våge over den døde i netop e´piesel. Når den døde skulle bæres ud foregik det, med fødderne først, igennem denne særlige dør. En dødedør havde kun et håndtag indefra og da den ikke blev brugt til daglig kunne den døde ikke finde ind i huset og gå igen/spøge.
Den sidste ejer af gården hed Peter Petersen Jollmand og takket være faderens og hans egen manglende interesse og evne for landbrug, så har vi i dag dette pragtfulde eksempel på alsisk bondekultur. De var begge mere bogligt interesserede og det har reddet gårdens bygninger fra at blive revet ned, som det er sket mange andre steder.
Efter faderens død i 1922, bliver gården nøje målt og tegnet op af Nationalmuseet, der ønsker at overtage og flytte gården til Frilandsmuseet i Brede. Det bliver ikke til noget, men tegningerne bliver fundet frem og benyttet i forbindelse med den omfattende renovering af selve gården fra 2002 til 2011.
De efterfølgende år frem til 2018 er de fritstående huse blevet renoveret og genopført, så det i dag er muligt at præsentere et hjemstavnsmuseum, hvor lokale ildsjæle fremviser og blandt andet fortæller om gårdens egen historie og ikke mindst om den gennemgribende restaurering, som de selv har haft en stor andel i.
For åbningstider og priser - Jollmands Gaard Museet.
Opdateret af: Destination Sønderjylland - Sønderborg | info@visitsonderborg.com